Tedavi edilmezse yada tedavi sürecinde gecikme yaşandığında ne olur anal fissür hastalığını daha iyi hastalığın tedavisinde yaşanacak gecikmelerde neler olabileceğini ele alıyor.
Makatta yırtık da denmektedir, bölgenin uzun süren en ağrılı hastalığıdır. Hemoroid ağrı yapmazken çatlakta en rahatsız edici bulgu dışkılama sırasında acı ve dışkılama sonrasında değişik şiddette ağrı olmasıdır.
Makattaki çatlağın ilk birkaç haftalık “akut” denilen döneminde daha çok acı vardır hasta dışkılarken dışkının makattan geçişi sırasında hastanın “cam çiziyormuş” gibi tarif ettiği bir acı vardır hasta tuvaletten çıktığında acı kesilir ve kişi rahatlar.
Makatta çatlak oluştuktan birkaç hafta sonra makatın kasında kasılma başlar hasta bunu tuvalet sonrası 30 dakika ile 8 saat arası süren ağrı şeklinde hisseder. Genellikle hastalar bu ağprıyı makatım çok şiddetli ağrı yapacak şekilde kasılıyor” şeklinde ifade eder. Tuvalet sonrası ağrı müzminleşme bulgusudur.Özellikle kabızlık olursa hem tuvalet esnasındaki acı hem sonrasındaki ağrı çok şiddetli olur klasik kitaplarda “tuvalette hastanın gözünden yaş gelir” şeklinde tarif eder.
Erken dönem makat çatlağı hastanın kullanacağı ilaçlarla % 50 oranında düzelirken birkaç hafta geçip kronikleştikten sonra hastanın kullanacağı ilaçlar işe yaramaz yani müzminleştiğinde botox tedavisi veya ameliyatla tedavisinin yapılması gerekir.
Çatlak müzminleştiğinde son aşamaya gelinmiştir yani daha müzmin, ileri müzmin gibi daha ileri seviyeleri yoktur. Derecelendirme yapılmamaktadır. Hemoroid gibi değildir hemoroidde derecelendirme vardır ve hastalığık şiddeti ilerledikçe cerilen derece 1. dereceden 4. dereceye kadar değişir.
Sonuç olarak fissür tedavisi yapılmazsa ilaçla tedavi edilebilen yeni (akut anal fissür) döneminden ilaçla iyileşmeyen yani botox enjeksiyonu veya ameliyatla tedavisi yapılan müzmin (kronik anal fissür) dönemine geçer. Mizminleşmeden önce muayene olup erken dönemde ilaçlar kullanarak kabızlığı engelleyerek hastalıktan daha kolay kurtulmak mümkündür. Erken dönemde iyileştirmek için hastanın yapacağı en etkili uygulamalar Anuflex Merhem kullanılması, kabızlığın engellenmesi ve sıcak su oturma banyosudur. Ek olarak verilen kremler bu uygulamalara destek olur ancak bunlar kadar etkili değildir. Fissür müzminleştikten sonra hastanın ızdırabı giderek artar ama hastalığın adı ve tedavide uygulanacaklar değişmez.
Makatta yırtık uzun yıllar müzminleşmiş bir şekildeyken tedavi edilmezse makat kaslarında yapısal değişiklikler kalıcı olabilmekte ve makatta darlık bulguları ortaya çıkabilmektedir.
Makat Çatlağı Tedavi Edilmezse Kanserleşir mi?
Hayır kesinlikle kansere dönüşmez ancak giderek daha ciddi düzeylerde yaşam kalitesi kaybına neden olur.
Makat Çatlağında Doktor Önerisi
Tabi ki bütün hastalıklarda olduğu gibi sorun daha ciddi ve daha fazla rahatsız edici düzeylere gelmeden tedavi planlanmalıdır.
Tedavide şu sıra izlenmelidir
Anuflex Merhem kullanmalı, kabızlık engellenmelidir, Anuflex merhemin başarısı
% 40 civarıdır yani % 60 iyileşmez ama bu oran da çok iyi bir orandır ve mutlaka denenmelidir.
Anuflexle düzelmediyse
İkinci seçenek Botox enjeksiyonudur. 100 ünite botoxla iyileşme ihtimali % 95-98 civarıdır ki bu oran ameliyata yakın başarı demektir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken şey Botoxun dozunun yeterli yapılmasıdır. Bazı klinikler ilaç pahalı olduğu için bir kutu ilacı iki hastaya uygulayarak ekonomi sağlamaktadır ama başarısı çok düşmektedir.
Botoxla düzelmediyse ya yeniden botox yapılmalı veya LİS ameliyatı planlanmalıdır. LİS ameliyatı başarısı % 99 civarıdır.
Fissürle ilgili ayrıntılı bilgi, tedavi ücretleri ve randevu için https://www.ideaklinik.com
Yazan
Op Dr Seher Şirin
Kaynak
http://guncel.tgv.org.tr/journal/27/pdf/300.pdf
Hocam merhaba 4 ay önce makat çatlağı başladı ve hiçbir ilaç fayda etmedi suan da ise eskisi kadar agrım acım yok ama akıntı var çok az sürekli akıyor az derece de kronikleşti çatlak ne diyorsunuz bu konuda kanama acıma yok beslenme normal sağlıklı kabızlık yok sadece arada bir gelen acı var iki dakıka o kadar. Ve ben spor yapıyorum fitnes yapıyorum bu zarar verir mi iyileşmesini zorlaştırır mı ?
Op.Dr.Demet AĞRAS
zorlaştırmaz ama botoxla tedavi olmanızı öneririm.boşa acı çekmeyin
Hocam ikinci dogumumda makata kadar yirtilma oldu bi hafta boyunca hastsnede kaldim bir ay biyuncada bebegin agirligindan baska agirlik almam yasakti ve makatta agirlik hissi hissetmem durumunda uzanmam gerekiyordum suan hersey yolunda ucuncu bebegime hamileyim tekrar boyle bi yirtilma olurmu diye tedirginim normal dogummu sezaryenmi tavsiye edersiniz
İkinci dogumdan sonra cok iyi bakildim ama duan yanimda kimse yok benimle okadar ilgilenebilc
Op.Dr.Adil Altınsoy(proctoloji Uzmanı)Ankara
Bu doğumda illede yeniden yırtılacak diye bir şart yok.İyi bir kadın doğum doktorun sana yardımcı olacaktır.Kadın dogum doktorunla bu durumu konuşup karar vermelisin
Hocam merhaba benim 1-1.5 haftadır 1 2 günde gelen ve sadece geceleri olan bağırsak ağrım var (sağ göğüs kafesi ile kasık araları) Bunun yanında 2 aydır düzensiz tuvalet alışkanlıklarım başladı bazen sabah bazen ise gece tuvalete çıkıyorum. İştah problemim yok ama dengesiz beslenme mevcut. Dahiliyeye gittim bu hafta, idrar ve kan tahlillerim temiz çıktı. Gerçekten çok korkuyorum artık bağırsak kanseri mi oldum diye korkuyorum. Tuvaletimi yaparken de bazen meme gibi bir şey hissediyorum ama bir sonraki günlerde kaybolmuş oluyor ileride yeniden çıkabiliyor aklıma her türlü felaket geliyor. Sizce ne yapmalıyım gerçekten yaşama sevincim kalmadı henüz yaşım 18
Op.Dr.Adil Altınsoy(proctoloji Uzmanı)Ankara
Anaskop ile bakıp hemoroid drecene göre tedavi ederiz.Gerekirse kolonoskopi yapılır
Hocam merhaba 1 hafta önce kabız olmuştum dışkılama sırasında zorlama olmuştu hafif yanma ve ağrı vardı.Aynı gün içerisinde dışkılama Sonrasında ağrı ve yanma 6-7 saat devam etti..
Kabız olduğum günden bu günlere ise dışkılama sırasında daha az yanma ve ağrı sonrasında ise yanma ve ağrı 15-20 dk sürüyor. Sonrasında sorun yok ama oturduğumda kalktığımda bazen batma çatlama kesilme gibi anlık ağrılar var.
O günden bu güne 1 hafta oldu.
Yaşım 16 ne yapmam lazım ?
1 haftaya kadar geçmesi için bekemelimiyim ? Kabız olmamak içinde her zamankinden fazla su tüketiyorum Ne dersiniz ?
Tavsiyeleriniz benim için çok önemli teşekkürler.
Op.Dr.Demet Ağras Medicalart İzmir Kliniği Genel Cerrahi Uzmanı
Şikayetleriniz anal fissür nedeniyle olabilir. Fissür kronik hale gelmeden muayene olmanızı öneririm.Geçmiş olsun.
Botox olalı 20.gün agrim tuval sonrası devam ediyor buna kasinti ve batma da eşlik ediyor sizce botox ise yaramadı mi rahatlama nezaman hissedilir
Op.Dr.Demet AĞRAS
Proctoloji Uzmanı
botoxun etkinliği 21. günde hissedilir düzeye gelir.fakat bu arada beslenme ve tuvalet alışkanlıklarınızı düzenlemelisiniz.tuvalet öncesi ve sonrası sıcak oturma banyosu yapabilirsiniz.doktorunuza kontrole gitmelisiniz
Siz — Güncel bilgilerin girilmesi gerekiyor
Merhaba. Tuvalet Aliskanligini hususunda sunu soylemek istiyorum > otururken Sol tarafiniza Meyil edin. Sag ayaginizi Kaldirmaya Calisin. Ikinmada zorluk yasamassiniz. Efendimizin Sunnetiymis.
Op.Dr.Demet AĞRAS
Efendimiz demişse doğru demiştir 🙂
Mrb ben doğum yaptıktan sonra popoda çatlak oluştu çok çekilmez bişey bebek kırk günlük olunca cerreha gittim krem werdi bide dışkı yumuşatıcı hiç bi fayda wermedi Wè bugün 7.ayi geçiyo Wè dışarıya et parçası sarkti eskisinden de daha beterim ne yapmaliyim
Op Dr Atilla Kaya
Medicalart Bakırköy Şubesi Proctoloji Uzmanı
beslenme ve tuvalet alışkanlıklarınızı düzenleyip,botoxla tedavi olmanızı öneririm
Merhabalar hocam ben de bugün ilk defa büyük abdestimi yaptım ve mendille temizlerken kan geldi ve makat bölümüm acıyor yanma fln yok ama çok az tuvalet yaparken acıma var. Birde karın bölgemde ağrı lar var ve gaz var ve de bitmek bilmeyen akıntılar var böyle sarımsı yeşilimsi gibi ne yapmalıyım yardımcı olrmusunuz lütfen teşekkürler
Op.Dr.Seher ŞİRİN
Medical Art Bakırköy Şubesi Proctoloji Uzmanı
fissürünüz var ama bunun yanısıra başka şikayetlerinizde olabilir.gelin muayene ile değerlendirelim.fissürünüzü botoxla tedavi edebiliriz
hocam merhaba.makatıma çok az bir şekilde içeri doğru kuvvet uyguladım ve tuvalete gittiğimde dışkılamada ve ya peçete ile silerken yanma hissediyorum bazen ağrı oluyor ama çok az.4-5 gün geçti henüz bir kanama da yok tuvaletten sonra biraz acı hissi oluyor tedavi olmam şartmıdır kendiliğinden geçermi acaba teşekkürler kolay gelsin
Op. Dr. Atilla Kaya
Medicalart Kadıköy Şubesi Proctoloji Uzmanı
beslenem ve tuvalet alışkanlıklarınızı düzenleyip,kabız kalıp ıkınmazsanız kendiliğinden düzelmesi beklenir
Hocam benim 3-4 haftadır, bazen keçi pisliği gibi bazen tek parça yumuşak halde, çoğu zaman dışkıda mukusla birlikte dışkım oluyor.Ağrı, kanama, bulantı, ateş vs. yok.Çok rahatım bu tedirginlik dışında.Ciddi bir sorun mu?
İBS gibi gibi ama ağrım yok.
Daha önce anal fissür yaşadım ve onda da 2 hafta sonra iyileştim ve kanamalarım çok çok azdı zaten iyileşince de kayboldu.
Hiç bir sıkıntım yok, sadece tuvalette böyle oluyor ara sıra şişkinlik oluyor beslenmeme dikkat edersem kurtulur muyum?
Op. Dr. Atilla Kaya
şikayetleriniz İBS ye benziyor.gastroenterolojiye görünmelisiniz