Makat Çatlağı Tedavi Edilmezse

Tedavi edilmezse yada tedavi sürecinde gecikme yaşandığında ne olur anal fissür hastalığını daha iyi hastalığın tedavisinde yaşanacak gecikmelerde neler olabileceğini ele alıyor.

Makatta yırtık da denmektedir, bölgenin uzun süren en ağrılı hastalığıdır. Hemoroid ağrı yapmazken çatlakta en rahatsız edici bulgu dışkılama sırasında acı ve dışkılama sonrasında değişik şiddette ağrı olmasıdır.

Makattaki çatlağın ilk birkaç haftalık “akut” denilen döneminde daha çok acı vardır hasta dışkılarken dışkının makattan geçişi sırasında hastanın “cam çiziyormuş” gibi tarif ettiği bir acı vardır hasta tuvaletten çıktığında acı kesilir ve kişi rahatlar.

Makatta çatlak oluştuktan birkaç hafta sonra makatın kasında kasılma başlar hasta bunu tuvalet sonrası 30 dakika ile 8 saat arası süren ağrı şeklinde hisseder. Genellikle hastalar bu ağprıyı makatım çok şiddetli ağrı yapacak şekilde kasılıyor” şeklinde ifade eder. Tuvalet sonrası ağrı müzminleşme bulgusudur.Özellikle kabızlık olursa hem tuvalet esnasındaki acı hem sonrasındaki ağrı çok şiddetli olur klasik kitaplarda “tuvalette hastanın gözünden yaş gelir” şeklinde tarif eder.

Erken dönem makat çatlağı hastanın kullanacağı ilaçlarla % 50 oranında düzelirken birkaç hafta geçip kronikleştikten sonra hastanın kullanacağı ilaçlar işe yaramaz yani müzminleştiğinde botox tedavisi veya ameliyatla tedavisinin yapılması gerekir.

Çatlak müzminleştiğinde son aşamaya gelinmiştir yani daha müzmin, ileri müzmin gibi daha ileri seviyeleri yoktur. Derecelendirme yapılmamaktadır. Hemoroid gibi değildir hemoroidde derecelendirme vardır ve hastalığık şiddeti ilerledikçe cerilen derece 1. dereceden 4. dereceye kadar değişir.

Sonuç olarak fissür tedavisi yapılmazsa ilaçla tedavi edilebilen yeni (akut anal fissür) döneminden ilaçla iyileşmeyen yani botox enjeksiyonu veya ameliyatla tedavisi yapılan müzmin (kronik anal fissür) dönemine geçer. Mizminleşmeden önce muayene olup erken dönemde ilaçlar kullanarak kabızlığı engelleyerek hastalıktan daha kolay kurtulmak mümkündür. Erken dönemde iyileştirmek için hastanın yapacağı en etkili uygulamalar Anuflex Merhem kullanılması, kabızlığın engellenmesi ve sıcak su oturma banyosudur. Ek olarak verilen kremler bu uygulamalara destek olur ancak bunlar kadar etkili değildir. Fissür müzminleştikten sonra hastanın ızdırabı giderek artar ama hastalığın adı ve tedavide uygulanacaklar değişmez.

Makatta yırtık uzun yıllar  müzminleşmiş bir şekildeyken tedavi edilmezse makat kaslarında yapısal değişiklikler kalıcı olabilmekte ve makatta darlık bulguları ortaya çıkabilmektedir.

Makat Çatlağı Tedavi Edilmezse Kanserleşir mi?

Hayır kesinlikle kansere dönüşmez ancak giderek daha ciddi düzeylerde yaşam kalitesi kaybına neden olur.

Makat Çatlağında Doktor Önerisi

Tabi ki bütün hastalıklarda olduğu gibi sorun daha ciddi ve daha fazla rahatsız edici düzeylere gelmeden tedavi planlanmalıdır.
Tedavide şu sıra izlenmelidir
Anuflex Merhem kullanmalı, kabızlık engellenmelidir, Anuflex merhemin başarısı
% 40 civarıdır yani % 60 iyileşmez ama bu oran da çok iyi bir orandır ve mutlaka denenmelidir.
Anuflexle düzelmediyse
İkinci seçenek Botox enjeksiyonudur. 100 ünite botoxla iyileşme ihtimali % 95-98 civarıdır ki bu oran ameliyata yakın başarı demektir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken şey Botoxun dozunun yeterli yapılmasıdır. Bazı klinikler ilaç pahalı olduğu için bir kutu ilacı iki hastaya uygulayarak ekonomi sağlamaktadır ama başarısı çok düşmektedir.
Botoxla düzelmediyse ya yeniden botox yapılmalı veya LİS ameliyatı planlanmalıdır. LİS ameliyatı başarısı % 99 civarıdır.

Fissürle ilgili ayrıntılı bilgi, tedavi ücretleri ve randevu için   https://www.ideaklinik.com

Yazan
Op Dr Seher Şirin

Kaynak
http://guncel.tgv.org.tr/journal/27/pdf/300.pdf

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir